Hogyan építsünk quadcoptert kezdőként

ha nem értünk hozzá?

Cheerson CX-10

2015. június 17. 15:55 - mrbalage

Másfél hét után meg is hozta a postás a 3 db mini quadcoptert. Két kollégám is rendelt, mert nagyon megtetszett nekik a Syma, de egy kicsit akartak bentre.

Valóban nagy apró, USB töltő, kb 15 perc töltési idő és 5 perc repülés. 

Szerencsére jár hozzá egy extra szett propeller, mert azok nagyon fogynak! A távirányítón a jobb kart lenyomva flip a balt pedig 3 mód közül lehet választani. Az elején jó az egyes mód mire megszokja az ember, utána bent már csak a második módban repültünk, kültéren pedig a hármasban.

De a hibák azok vannak sajnos. A gyrot rendszeresen kalibrálni kell, 1-1 nagyobb esés után könnyen elállítódik. Háromból egy CX10 tönkrement 2 nap után, az enyém 1 hét után. Kértünk újat a banggoodtól, már azok se repülnek. Nem tudom, hogy ezek gagyi replikák vagy az "eredeti" is ilyen szinten gagyi, de az itthoni 10+ ezer forintos árral ez nem egy jó vásár.

Nagyon élvezetes egy ilyen kis quad, de ezt a CX10-et én nem ajánlom. Szívesen kipróbálnék egy Hubsan X4-et ami hasonló méretű, de egyel jobb konstrukciónak tűnik.

Szólj hozzá!

Syma X5C 2

2015. június 16. 17:57 - mrbalage

Néhány óra (beltéri) repülés után a bal hátsó motor elkezdett szorulni.

Először azt hittem, hogy csak valami piszok ment a fogaskerekek közé, ezért szétszedtem és kitisztítottam, de sajnos nem járt eredménnyel: ugyan úgy szorult, néha elkapta olyankor lehetett volna repülni, máskor egyáltalán nem akart beindulni.
Újra szétszedtem, érintkezési hibára gyanakodtam, de bárhogy hajlítgattam a vezetékeket nem függött össze, hogy mikor jó a motor. Google. Másnak is előjött már ez a hiba, ugyan ezzel a a bal hátsó motorral. Gondoltam ez valami szériahiba lesz, ebay, 4 új motor. Meg akkor rendeltem már hozzá egyéb fogyónak gondolt alkatrészt is: motorházat és propellert is. Két hét pihenés.

Megjöttek az új motorok, szétszedtem újra. Elég sok csavar tartja egyben a könnyű műanyag házat, de utána könnyen szét lehet pattintani és egyszerűen szerelhető. Két különböző pár motor érkezett két CW és két CCW. (Bár nem vagyok villamosmérnök szerintem a polaritást felcserélve egy DC motornál megfordul a forgásirány). Beforrasztottam az újat és tökéletesen működött és működik azóta is.

Mivel főként az irodában játszottam vele, azért néhány felszállás után világossá vált, hogy ez inkább kinti játék, de jó lenne, ha itt bent is tudnék repülni. Innen jött a felismerés, hogy kellene egy kisebb quadcopter, aminek ez a tér nagyobb lenne és két email között lehetne vele repkedni egy kicsit.
Google: Cheerson CX-10. Ebay, banggood, UK warehouse, 7 workingdays, order.

Szólj hozzá!

Syma X5C

2015. június 15. 22:28 - mrbalage

Miután a kis Syma eltűnt az épületek felett rohantunk abba az irányba, amerre a szél elkezdte sodorni, de én már láttam magam előtt, hogy ez nem lesz meg. Biztos voltam benne, hogy egy épület tetejére zuhant és sose fogjuk megtalálni.

Nem így lett! Egy közeli réten találtunk rá hanyatt a földön, 2 méterre az úttestől. Ez meleg volt... De meglett ez a lényeg és nagyon jó lecke volt a második napon!

Syma X5C

Itthon ne vegyetek, mert szerintem kicsit túlárazott, de ebayről már 15-20 körül meg lehet rendelni frísipinggel.

Első quadcopternek szerintem ideális, megtanulni rajta az irányítást, az alapokat. Nagyon könnyű, éppen ezért nem tud nagyot esni, az pedig elég gyakran megesik az elején. 

A felépítése nagyon egyszerű: egy kb 4x4cm-es NYÁK van középen a vázban. Elég mélyen, ezért esésnél nehezen sérülhet. 4 kivezetés a motoroknak, amik meglepően aprók és egy áttételen keresztül hajtják meg a rotorokat.

Van még minden karon egy-egy színes LED sor, ezek segítenek, hogy melyik az eleje és a hátulja, valamint villognak ha merül a quad.

A távirányító szerintem könnyen beállítható, bár a funkciók kiosztása a gombok között nem logikus. A karok természetesen megfelelően működnek, mode2, azaz balkezes throttle. A kis kiegyenlítő kapcsolók egyike viszont a fényképezést/videózást vezérli. Az a gomb, aminek szerintem ezt a funkciót kellene állítania az pedig a High és Low módok között vált. 

A kamera, nem a legjobb, de az árához képest tűrhető. Én nem használom, le is szereltem. Érzetre így jobban bírja az akksija is.

Összeségében én nagyon szeretem a kis Syma-t, High módban, szélcsendben nagyon jókat lehet vele repülni. Az irányítást is lehet gyakorolni vele és ha a haverod ki akarja próbálni a "nagyot", akkor először repüljön pár kört a "kicsivel"!

Szólj hozzá!

Mielőtt bármibe belefogsz, ezt olvasd el!

2015. június 15. 21:46 - mrbalage

Akkor ne fogj bele, mert nem olcsó, sok időt vesz igénybe és könnyen függővé tesz!

Ha ezek nem zavarnak akkor olvass tovább!

Engem már egy éve nagyon elkezdett érdekelni ez a quadcopteres téma. Sose volt távirányítós autóm, nem hogy bármim, ami repülni tudott és irányítani is lehetett. Ezért elkezdtem bújni az ebayt, hobbykinget, helipalt és néhány fórumot, hogy milyen alkatrészek is kellenek, hogyan is működik ez a szerkentyű.
Persze egyből egy hexát szerettem volna építeni, DJI vezérlő, Tarot váz és motor, de mi ez a kv érték? Jah akkor ahhoz már 4 cellés LiPo kell oké akkor adjuk is össze 200+. Hát akkor csak nézegessük aztán majd egyszer...

Aztán az az egyszer eljött idén áprilisban, amikor a főnökömtől megkaptam a karácsonyi ajándékomat kis csuszással egy Syma X5C. Hú mi ez a sok kar a távirányítón, jah a fele vakkapcsoló, nem baj, ebay, 20k, de legalább van egy igazi quadcopterem!
Sikerült vele felszállni hopp már le is verte a plafont meg egy képet, nah még egyszer, -1 propeller. Akkor talán próbáljuk meg finomabban, annyit, hogy csak lebegjen előttem és tartsa a magasságot, még ez sem volt egyszerű...
Aludjunk rá egyet majd holnap! Ez az iroda eléggé korlátozza a teret a négy fehér falával menjünk ki hátra, nem baj ha kicsit fúj a szél, ezt már ki kell próbálni! Felszállás, oké végre nem koppant a plafonról, húú de magasra ment már alig látom, persze a szél belekapott és elkezdte vinni az épületek fölé gáz vissza, de az se jó, mert akkor egy háztetőre fog zuhanni, hogy veszem le? Akkor kormányozzuk vissza, de hogy melyik kar is az? Nem reagál! Zsolti segíts! Nem tudok! és már el is tűnt az épületek felett...

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása